Hippolyte ja Saaren kartano esittävät:
Roskaestetiikkaa ja julkeita kuvia elävän musiikin säestyksellä

Valokuvagalleria Hippolyte

PFF_Press7 copy
Oreet Ashery, Party for Freedom (videostill)

VALOKUVAGALLERIA HIPPOLYTE
Yrjönkatu 8–10 (sisäpiha), 00120 Helsinki, +358 9 612 33 44, www.hippolyte.fi
Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 12-16

4.–27.10.2013
OREET ASHERY
Party for Freedom
Alkuperäismusiikki: Timo-Juhani Kyllönen, Woolf , Morgan Quaintance & Chyskyyrai

 

Oreet Asheryn mediateos Party for Freedom esitetään elävän musiikin säestyksellä Hippolytessä.
Säveltäjä Timo-Juhani Kyllösen johtama kahdeksan hengen orkesteri esiintyy yhdessä queerpunk-yhtye Woolfin (Lontoo) kanssa:

torstaina 3.10. klo 18
perjantaina 4.10. klo 19
lauantaina 5.10. klo 18.15

Vapaa pääsy, paikkoja 50:lle.
Ennakkoilmoittautuminen
edeltävänä päivänä klo 16 mennessä: info@hippolyte.fi tai 09 612 33 44

 

Lontoolaisen mediataiteilija Oreet Asheryn teos Party for Freedom saa ensiesityksensä Suomessa Valokuvagalleria Hippolytessä lokakuussa ja käynnistää Saaren kartanon ja Hippolyten näyttely-yhteistyön. Kolmikanavainen videoinstallaatio sisältää teosta varten sävellettyä musiikkia sekä suomalaiselta nykysäveltäjältä Timo–Juhani Kyllöseltä että lontoolaisilta punk-yhtye Woolfilta, muusikko Morgan Quaintancelta ja Chyskyyrailta.

Näyttely avautuu Hippolytessä kolmen live-esityksen voimin, joissa videoteos esitetään elävän musiikin säestyksellä 3.–5.10. Timo-Juhani Kyllönen johtaa kahdeksan hengen orkesteria ja neljän naismuusikon queerpunk-kokoonpano Woolf esittää oman osuutensa teoksesta. Myös lontoolainen performanssitaiteilija Owen Parry esiintyy avajaisissa.

Oreet Ashery kutsuu teostaan liikkuvan kuvan audiovisuaaliseksi albumiksi. Teos tutkii länsimaisen vapautuksen visuaalisia, kulttuurillisia ja poliittisia arvoja ammentaen niin kokeellisen teatterin, elokuvan kuin performanssinkin historiasta. Asheryn humoristisen mutta terävän tarkastelun kohteena ovat myös äärioikeistolaiset, anti-islamistiset ja maahanmuuttajavastaiset keskustelut Euroopassa. Keskeinen rooli teoksessa on hollantilaisten poliitikko Pim Fortuynin sekä elokuvaohjaaja Theo van Goghin surmilla sekä sitä seuranneen oikeistopoliitikko Geert Wildersin johtaman Partij voor de Vrijheid –puolueen suosiolla, johon myös teoksen nimi viittaa.

Teoksen toteutukseen ja kehittämiseen on osallistunut joukko eri alojen taiteilijoita, ja sen julkeat ja elävät kohtaukset ja hahmot hyödyntävät alastomuutta, roskaestetiikkaa, ääntä ja toimintaa tutkiessaan vapautuksen ilmaisuja. Teos pohjautuu löyhästi erääseen Majakovskin näytelmään 1920-luvulta.

oreet_stills_4
(Oreet Ashery, stillkuvia teoksesta Party for Freedom)

Saaren kartano on Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Mynämäellä. Oreet Ashery työsti Party for Freedom teostaan Saaren kartanossa vuoden 2012 alussa. Residenssijakson aikana Ashery ystävystyi niin ikään residenssissä työskennelleen säveltäjän Timo-Juhani Kyllösen kanssa, osana kartanon Kaivo-toimintaa. Saaren Kaivo on residenssissä työskentelevien taiteilijoiden ja tutkijoiden mahdollisuus kohdata, jakaa ja jättää oma jälkensä toinen toistensa ajatuksiin, työhön sekä kartanoon.

Oreet Ashery on Lontoossa työskentelevä kuvataitelija joka käyttää teoksissaan niin performanssia, liikkuvaa sekä pysäytettyä kuvaa ja kirjoitusta, erityisesti post-indentiteetti- ja vähemmistökeskusteluihin nivoutuen. Ashery tutkii tapahtumien, tilanteiden ja julkisen tilan osallistuttavaa luonnetta. Hän on kiinnostunut kehosta ja arkielämästä, tällä hetkellä erityisesti länsimaisen vapauden ilmaisujen ympärillä. Ashery tutkii niin todellisten kuin kuvitteellistenkin julkisuuden hahmojen erikoislaatuisia esiintymisiä, tekoja ja puheita, populistisen ja roskamedian alueella, juuri nyt liittyen uusorientalismiin ja kuvitteelliseen kansallisuuteen.

oreet-ja-t-jOreet Ashery teoksia esitetään ja hän esiintyy, puuttuu ja performoi laajasti kansainvälisellä kentällä. Julkisia esityksiä tai esiintymisiä on ollut mm.  Liverpoolin bienniaalissa, Venetsian biennaalissa, Center for Art and Media Karlruhessa, Tate Modernissa, Brooklyn Museumissa, Pompidou Centre’ssä, Freud Museumimma ja the National Review of Live Art’ssa.

Timo-Juhani Kyllönen on säveltäjä, harmonikkataiteilija ja kapellimestari. Kyllönen sai harmonikansoiton, orkesterinjohdon ja pedagogian diplomit Moskovan Gnesin-instituutista vuonna 1982 ja opiskeli sen jälkeen sävellystä Tshaikovski-konservatoriossa. Vuonna 1986 Helsingin juhlaviikot valitsi hänet vuoden säveltäjäksi. Kesällä 2013 Kyllösen koko perheen Norppaooppera Op.86 sai kantaesityksensä Savonlinnan Oopperajuhlilla, Olavinlinnan päänäyttämöllä.

Timo-Juhani Kyllösen tuotanto ulottuu oopperoista ja orkesteriteoksista kamari- ja laulumusiikkiin, joita on esitetty ympäri maailmaa. Kyllönen uskoo, että musiikin luomisen syvimmät motiivit liittyvät haluun kommunikoida ihmisten kesken. Kyllönen haluaa välittää musiikillaan positiivista energiaa ja hän löytää musiikin innoittamana kauneutta kaaoksen keskeltä. Hippolytessä kuultava 4-osainen kamarimusiikkisarja Party for Freedom Op.87 syntyi yhteistyössä taiteilija Oreet Asheryn kanssa.

(Oreet Asheryn ja Timo-Juhani Kyllösen yhteiskuva: Miles Coote)


Yhteistyössä: 
Valokuvagalleria Hippolyte, Saaren kartano (Koneen Säätiö)
Kiitos: Pro AV Saarikko, Kasino Creative Studio, Artproof

Lisätietoja:
Petronella Grönroos, näyttelykoordinaattori, Valokuvagalleria Hippolyte, +358 9 612 33 44, petronella.gronroos@hippolyte.fi